FAQ
1. Onko HOTilla ja Setalla jotain tekemistä keskenään?
HOT perustettiin vuonna 1997. Aikaisemmin homo- ja lesbourheilua (käytännössä miesten lentopalloa) Helsingissä tuki Helsingin seudun Seta (HeSeta), mutta säästösyistä tukeminen lopetettiin. Perustamisestaan saakka HOT on ollut itsenäinen yhdistys, mutta joka voi olla muiden yhdistysten jäsen. HOT on ollut nyt Setan jäsen 1.1.2015 alkaen. HOT on saanut Seta-säätiöltä taloudellista tukea. HOT voi tehdä yhteistyötä myös muiden homo- ja lesboyhdistysten sekä sukupuolivähemmistöjärjestöjen kanssa.
2. Leimaudunko HOTissa homoaktivistiksi?
HOT keskittyy lähinnä urheilemiseen liittyviin kysymyksiin. Harjoituksissa ei tuoda homoutta, lesboutta, biseksuaalisuutta tai trans-sukupuolisuutta erityisesti esille, mutta asiaa ei myöskään ylireagoivasti peitellä. Ryhmän olemus ei automaattisesti paljasta ulkopuoliselle sinua seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvaksi. HOTin salivuoroilla salit ovat yleensä ainoastaan HOTin urheilijoiden käytettävissä.
3. Ovatko HOTin homourheilijat hörhöjä ja lesbot kuulamörssäreitä?
HOTin urheilijat eivät poikkea vastaavista heteroporukoista mitenkään, hörhöt eivät yleensä edes urheile ja myös lesbot voivat olla naisellisia. HOTiin ovat kaikki seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat tervetulleita ulkoiseen olemukseen katsomatta.
4. Mitä tapahtuu harjoituksen jälkeen? Entä jos joku ahdistelee?
HOTin harjoituksissa urheillaan, eikä keskitytä silmäpeleihin. Ahdistelua ei ole ilmennyt, mutta mahdolliset ahdistelijat saavat porttikiellon treeneihin. Mikäli häiriötä ilmenee, lajille laaditaan kirjalliset käyttäytymissäännöt. Kunkin lajin lajivetäjää on informoitu kiinnittämään asiaan huomiota. Harjoitusten jälkeinen tilanne ei eroa mitenkään muista urheilutreeneistä. Suihkussa ei saa harjoittaa käpälöintiä, seksiä jne.
5. Miksi hlbt-ihmiset tarvitsevat oman urheiluseuran?
Monet hlbt-ihmiset eivät viihdy heterourheilijoiden treenikavereina syystä tai toisesta. Kukapa heterokaan haluaisi olla ainoa hetero joukkueessaan. HOTissa urheilija voi olla omana itsenään muiden samanlaisten joukossa. Ryhmässä on se etu, että kenenkään ei tarvitse pelätä paljastuvansa homoksi, lesboksi tai trans-ihmiseksi, sillä kaikki tietävät se jo, eikä asia ole ”juttu” kenellekään. Siksi jokainen voi urheilla omana itsenään. HOTin urheilijan ei tarvitse olla julkihomo tms., päätös seksuaalisuutensa tai sukupuolisuutensa esille tuomisesta on jokaisen oma asia.
6. Onko HOTin treeneissä heteroita?
HOT on sääntöjensä mukaan tarkoitettu pääasiassa seksuaalivähemmistöihin kuuluville. Sääntö on luettavissa tervetulotoivotuksena myös trans-ihmisille. Emme kuitenkaan syrji heteroita, mutta he eivät juurikaan osallistu harjoituksiimme.
7. Näillä sivuilla puhutaan enimmäkseen homoista ja lesboista (tai gay). Entä trans-ihmiset jne?
Useimmassa kohdassa on maininta vain homoista ja lesboista (tai gay), mutta ajatus sisältää automaattisesti kaikki seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt, vaikka niitä ei erikseen joka kohdassa luetellakaan. Samoin maininta miehistä ja naisista sisältää myös ne, jotka eivät ole identiteetiltään kumpaakaan em.
8. Voivatko naiset osallistua miesten ryhmiin ja päinvastoin?
Kyllä voivat. Jako em. ryhmiin on vain muodollinen ja useimmiten tapahtunut porukan suuruuden tai pelin luonteen vuoksi. Monet lajit ovat sekaryhmiä. Jokainen voi vapaasti päättää, missä ryhmässä käy. Käydä voi myös useammassa ryhmässä.
9. Onko HOTilla kilpaurheilijoille omat joukkueensa?
Kilpailijat ja harrastelijat toimivat samoissa treeneissä. Koska hlbt-urheilijoita on niin vähän, jakoa kilpa- ja harrastelijaryhmiin ei voi tehdä. Jokaiseen lajiin ovat tervetulleita niin aloittelijat kuin enemmän harjoitelleet. Jos harjoittelijoiden määrä on riittävä, voidaan lajia alkaa harjoittaa erikseen sekä aloittelijoiden että enemmän harjoitelleiden ryhmissä. HOT ei pääsääntöisesti ole kilpaurheiluseura, vaan harjoitusten tarkoitus on mukava, liikunnallinen yhdessäolo. HOTintreeneissä on myös mahdollisuus harjoitella kilpailuja varten. Jokaisessa lajissa osallistuminen kilpailuihin on vapaaehtoista. Kilpailuihin osallistuvat urheilijat kustantavat mahdolliset kisakustannukset henkilökohtaisesti, eivätkä muut joudu millään tavalla maksajiksi. HOT ei seurana maksa kenenkään kisamatkoja.
10. Onko HOTissa urheileminen ilmaista?
Ei, mutta pääsäntöisesti se on halpaa, lajista ja harjoittelupaikasta riippuen. HOTin jäsenmaksu tulee kaikkien osallistujien maksaa ja lisäksi periaatteena HOTin jokaisessa lajissa on, että kunkin lajin harrastajat maksavat itse siitä aiheutuneet kulut. Näitä kuluja ovat esimerkiksi sali-, rata- tai kenttävuokra ja mahdollisesti ohjaajan palkka. Helsingin kaupungin kouluissa pidettävät lajit ovat kuitenkin suhteellisen halpoja, sillä kaupunki tukee HOTia maksamalla osan salivuokrasta. Muissakin lajeissa hinta jää yleensä puoleen siitä, mikä se olisi muualla. Harrastaminen tulee yleensä sitä edullisemmaksi, mitä enemmän lajissa on urheilijoita jakamassa kustannuksia. Varusteet ja välineet on kunkin hankittava henkilökohtaisesti. HOT on voittoa tavoittelematon yhdistys, joten se ei kerää itselleen rahaa, eikä sillä ei ole suurta kassaa, josta jakaa rahaa.
11. Minkä ikäisiä HOTin urheilijat ovat?
Ikähaitari on laaja, parikymppisistä kuuteenkymmeneen. Lajit ovat avoimia kaikenikäisille. Alle 20-vuotiaille järjestetään omat harjoitteluryhmät heid’n niin halutessa. Tämä edellyttää luonnollisesti riittävää harjoittelijamäärää kussakin lajissa. HOT toivookin nuorten aktiivisempaa osallistumista urheilemiseen. Väärinkäsitysten välttämiseksi HOTin urheilijoiden tulisi olla täysi-ikäisiä.
12. Järjestääkö HOT yhteisiä tapahtumia?
HOTin yhteisiä tapahtumia ovat olleet yhdistyksen syys- ja kevätkokoukset sekä kesätapahtumat ja pikkujoulut. Eri urheiluryhmät, kuten lentopalloporukka, uimarit, keilaajat, sulkapalloilijat jne. järjestävät silloin tällöin tapahtumia keskenään (saunailtoja, illanistujaisia, baari-iltoja jne.). Jokainen voi vaikuttaa itse tapahtumien järjestämiseen. HOT ei kuitenkaan yhdistyksenä yleensä voi osallistua tapahtumien rahoittamiseen. Lisäksi HOT voi ottaa osaa ryhmänä (osallistuminen vapaaehtoista) muiden järjestämiin tapahtumiin kuten esim. Helsinki-Prideen. Käy varmuuden vuoksi kurkkaamassa ajankohtaista-sivulle.
13. Onko HOTissa urheilevan pakko liittyä jäseneksi?
Jokainen seura ja yhdistys edellyttävät niiden palveluja käyttäviltä henkilöiltä tai yhteisöiltä jäsenyyttä. HOTin kurssiluonteisissa (esim. tanssikurssit) järjestämissä harjoituksissa voi käydä olematta yhdistyksen jäsen. Seura kuitenkin toivoo urheilijoidensa liittyvän (kiitokseksi harjoittelumahdollisuuksien järjestämisestä) myös jäseneksi. Jäsenyyttäsi ei kerrota kenellekään eikä HOTin jäsenluettelo ole kenenkään saatavissa. Katso lisäinformaatiota jäsenyys-sivulta.
14. Kuinka byrokraattinen pulju HOT on?
HOT toimii täysin vapaaehtoisvoimin. Seuralla ei ole yhtään palkattua työntekijää. Käytännössä HOTia pyörittävät kunkin lajin urheilijat itse, joista yksi toimii yleensä lajin vetäjänä. Yhdistyksellä on oltava lain mukaan hallitus, joka tekee viralliset hakemukset ja päätökset. HOTia ei voi verrata tavalliseen ylhäältä johdettuun urheiluseuraan, sillä HOT on jokaisen jäsenensä muokkaama yhdistys.
15. Ovatko HOTissa urheilevat vakuutettu?
HOT ei hanki urheilijoilleen vakuutusta tapaturmien tms. varalle. Jokainen toiminnassa mukana oleva on itse henkilökohtaisesti velvollinen huolehtimaan vakuutuksistaan ja vastaa itse mahdollisista onnettomuuksista jne.
16. Keneen tai mihin tulisi ottaa milloinkin yhteyttä?
Yhteystiedot löytyvät yhteystieto-sivulta.